Kręcona babka kakaowo-kawowa

5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dość łatwa w przygotowaniu babka na proszku do pieczenia. Zrobiona jest z trzech smaków ciasta: waniliowego, kawowego i kakaowego. Całość polana jest dwoma rodzajami czekolady. Najlepsza na drugi dzień :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto podstawowe:
    4 duże jajka
    3/4 szklanki cukru
    150 ml oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    50 ml wody gazowanej

    dodatkowo:
    1 płaska łyżka kakao
    1 łyżka wody
    1 płaska łyżka bardzo drobnej kawy rozpuszczalnej

    polewa:
    50 g mlecznej czekolady
    50 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Kręcona babka kakaowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać olej, wodę gazowaną, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować.
    Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednaj dodać 1 płaską łyżkę kakao i 1 łyżkę wody, krótko zmiksować. Do drugiej części wsypać 1 płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej, zmiksować. Trzecią część zostawić bez zmian.
    Do lekko nasmarowanej masłem lub olejem formy na babkę wlewać w jedno miejsce po 1/3 porcji każdego z ciast (najpierw waniliową, potem kawową, a następnie kakaową). Powtarzać aż do wyczerpania ciast.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Czekoladę mleczną i białą rozpuścić nad parą wodną na osobnych talerzykach. Polać ostudzoną babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka

To może cię zainteresować