To świetna słona przekąska na drugie śniadanie lub popołudnie.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego (płat o wadze około 250 gram)
Szklanka (200 ml) koncentratu pomidorowego
3-4 suszone pomidory w zalewie
2 ząbki czosnku
Duża Cebula biała
Jajko
Łyżka ziół dalmatyńskich(lub troszkę mniej jeśli ktoś, aż tak bardzo nie przepada za ich smakiem)
Słodka i ostra papryka w proszku
Sól, pieprz
Krążki dalmatyńskie ciasta francuskiego z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie cienko rozwałkuj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na zloty kolor. Pod koniec smażenia dorzuć czosnek. Do miski przełóż usmażone warzywa, koncentrat, pomidory suszone, zioła dalmatyńskie i pozostałe przyprawy według uznania. Zmiksuj wszystko na gładką masę i rozsmaruj nią na cieście francuskim. Następnie potnij je na prostokąty o wielkości około 6 na 15 cm i zwiń w rulon dłuższy bok. Następnie natnij delikatnie powstałą mini roladą pośrodku całej długości i zlep oba końce tworząc krążek. Wierzch każdego kółka posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 13 minut( do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Komentarze