Kotlety Ziemniaczane Z Sosem Kurkowym

2.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków i moich ulubionych grzybów. Prosty i dość szybki, a jaki smaczny, spróbuje :)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 500 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
    1 małe jajko kl M lub jedno duże żółtko
    około 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy więcej )
    troszkę mąki do obtoczenia kotletów lub bułki tartej
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
    olej do smażenia

    Sos kurkowy do kotletów:
    150 g kurek umytych
    1/2 główki cebuli
    1 duży ząbek czosnku
    1/3 szkl śmietanki 30 %
    3/4 szkl bulionu warzywnego
    1/2 łyżki mąki pszennej
    masło klarowane do smażenia
    sól, pieprz, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Kotlety ziemniaczane z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos kurkowy

    1. Na maśle przesmażamy cebule, na końcu smażenia dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.
    2. Następnie dodajemy kurki (duże łebki możemy pokroić) i przesmażamy, soląc i pieprząc je.
    Pod koniec smażenia oprószamy je 1/2 łyżki mąki, jeszcze chwilkę smażymy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do odpowiadającej nam miękkości. W trakcie duszenia przygotowujemy kotlety ziemniaczane.
    3. Pod koniec gotowania dolewamy śmietankę oraz dodajemy natkę pietruszki i gotujemy do zgęstnienia. Jeśli sos wyszedł by za rzadki możemy całość oprószyć jeszcze odrobiną mąki.



    Kotlety ziemniaczane



    4. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę.

    5. Wbijamy jajko lub żółtko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.

    6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rolujemy na dłoni na kształt kotleta i obtaczamy w mące lub bułce tartej ;)

    7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż kotlety się ładnie zrumienią z obydwóch stron. Sos przekładamy do sosjerki.

    Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować