Buraczane kotleciki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Buraka gotujemy do miękkości w skórce. Następnie obieramy go i trzemy na tarce. Następnego dnia od zalania ciecierzycy odcedzamy ją, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy i startego buraka. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oleju. Odkładamy na talerz, a następnie ręką ugniatamy na kotleciki. Olej rozgrzewamy (wlewamy tak, aby przykrył do połowy nasze kotlety), wkładamy porcjami kotleciki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Porady
Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!
Komentarze