Pyszne jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych. Najchętniej zajadamy z sosem pieczarkowym lub z sosem z grzybów leśnych. Smaczny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu.
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
500/600 gramów ugotowanych ziemniaków
1 jajko L
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 mała cebula
zielona pietruszka lub koperek
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka majeranku
Bułka tarta do panierowania
Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, jeżeli nie macie akurat takiej praski pod ręką można zetrzeć ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na odrobinie masła, dodać do ziemniaków.
Zieleninę siekamy drobno dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z przyprawami, mąką i jajkiem.
Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Komentarze