Kotlety ziemniaczane

4.95 (210 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszne jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych. Najchętniej zajadamy z sosem pieczarkowym lub z sosem z grzybów leśnych. Smaczny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu.

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500/600 gramów ugotowanych ziemniaków
    1 jajko L
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 mała cebula
    zielona pietruszka lub koperek
    sól
    pieprz
    1 płaska łyżeczka majeranku
    Bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.95 (210 ocen)

Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, jeżeli nie macie akurat takiej praski pod ręką można zetrzeć ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach.
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na odrobinie masła, dodać do ziemniaków.
    Zieleninę siekamy drobno dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z przyprawami, mąką i jajkiem.
    Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować