Kopytka z sosem kurkowym

4.47 (186 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kopytka to takie kluski ziemniaczane. To tradycyjne polskie danie, które przechodzi z pokolenia na pokolenie i zawsze będzie przechodzić, bo to bardzo smaczne danie ,które można podać z różnymi dodatkami. Ja tym razem podałam z sosem kurkowym.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kopytka
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli.

    Sos kurkowy:
    400g grzybów kurek
    duża cebula
    masło
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka mąki
    250ml śmietany 30%.

    dodatkowo koperek
    masło
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Sosy Sos grzybowy

Kopytka z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurki 1. Grzyby oczyścić,umyć i pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże. Na patelni rozgrzać masło,Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić około minuty na maśle. Po minucie dodaj grzyby. Kurki smażymy do czasu całkowitego odparowania wody. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem pod koniec smażenia.
  • sos 2. Dodaję śmietanę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki pszennej. Gotuję kilka minut i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • ziemniaki 3. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ostudzić. (można również użyć pozostałe ziemniaki z poprzedniego dnia).
  • ziemniaki 4. Następnie zmielić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków. Dodaję mąkę, jajko i sól.
  • ciasto na kopytka 5. Wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Jeśli będzie się mocno kleić dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
  • kopytka 6. Ciasto dzielę na porcje, formuję cienkie wałeczki typu romb podsypując mąką ,aby nie przywierały do stolnicy. Kroję po skosie na małe 3-4 cm kawałki.
  • kopytka 7. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka po około 15 szt. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć sitkiem lub cedzakiem.
  • kopytka 8. Po odcedzeniu przekładam do miski i polewam lekko roztopionym masłem lub olejem ,aby się nie sklejały.
    Kopytka posyp koperkiem i podaj z sosem kurkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować