Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

4.5 (168 ocen)

Sezon na kurki otwarty.

Składniki:

  • • 1 kg ziemniaków
    • 1 cebule
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
    • sól i świeży pieprz
    • olej ryżowy lub oliwa do smażenia
    • 300 dkg kurek
    • 1 duża cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki śmietany min. 20 %
    • koperek lub pietruszka
    • przyprawy: sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Bliny Sosy

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę należy zetrzeć na tarce i jeżeli ziemniaki są młode, odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy mąkę, jajka, doprawiamy przyprawami i wszystko dobrze mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub na oliwie, do zrumienienia z obu stron.
    Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Na patelnie z masłem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy je do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy umyte kurki i smażymy około 10 minut. Następnie dolewamy śmietankę, zagotowujemy i późnej jeszcze podgrzewamy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem, koperkiem.
    Gorące placki polewamy sosem.

Porady

Sos ten wyśmienicie sprawdza się do pieczonego lub smażonego mięsa oraz makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować