Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę należy zetrzeć na tarce i jeżeli ziemniaki są młode, odciskamy z nich wodę. Następnie dodajemy mąkę, jajka, doprawiamy przyprawami i wszystko dobrze mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub na oliwie, do zrumienienia z obu stron.
Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
2.Na patelnie z masłem wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy je do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy umyte kurki i smażymy około 10 minut. Następnie dolewamy śmietankę, zagotowujemy i późnej jeszcze podgrzewamy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem, koperkiem.
Gorące placki polewamy sosem.
Porady
Sos ten wyśmienicie sprawdza się do pieczonego lub smażonego mięsa oraz makaronu.
Komentarze