Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

4.47 (191 ocen)

Pyszne kotlety, które możemy podać w piątkowy obiad :-))

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    3 jajka
    szklanka mąki (+ mąka do podsypania)
    sól
    gałka muszkatołowa

    Farsz:
    30 dag pieczarek
    spora cebula
    łyżka oleju rzepakowego
    pieprz

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierki
    olej rzepakowy do smażenia


Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, połącz z pozostałymi składnikami. Dopraw szczyptą soli oraz gałki, zagnieć cisto.
  • 2. Cebulę obierz, drobno posiekaj, podduś na wolnym ogniu na oleju, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, razem podsmaż, odparuj płyn, przestudź. Dopraw solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto ziemniaczane podziel na 8 dużych lub 12 małych części, lekko spłaszcz, nadziej farszem. Zlep kotleciki, obtocz je w bułce tartej, usmaż na rumiano na oleju.

Porady

Takie kotleciki podaje z sosem pieczarkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować