Delikatne kotlety mielone z indyka i pieczarek z dodatkiem koperku. Drobiowe kotlety możemy podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
35 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
10 pieczarek
2 cebule
1 jajko
Bułka czerstwa
Mleko
Bułka tarta do obtaczania
Posiekany koperek
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Kotlety z indyka i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Czerstwą bułkę moczymy w mleku i odstawiamy.
3. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
4. Mięso z indyka przekładamy do miski i wyrabiamy dłonią. Dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku, startą cebulę oraz podsmażone pieczarki. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
5. Mięso formujemy w kształt kotletów i obtaczamy w bułce tartej.
6. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu.
7. Możemy kotlety podsmażyć na patelni, a później pięć w piekarniku.
Komentarze