Kotlety mielone z pieczarkami (z indyka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy.
2.Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała.
3.Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajka, spęczniałą bułkę tartą, siemię lniane oraz pieczarki z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi.
4.Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugi wysypujemy bułkę tartą.
Z otrzymanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
Komentarze