KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI (Z INDYKA)

4.49 (185 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone w lżejszej wersji bo z indyka, a do tego wzbogacone dodatkiem pieczarek

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    ok. 300 g pieczarek
    1 duża cebula
    2 jajka
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/3 szklanki mleka
    2-3 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone z pieczarkami (z indyka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy.
  • 2. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała.
  • 3. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajka, spęczniałą bułkę tartą, siemię lniane oraz pieczarki z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi.
  • 4. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugi wysypujemy bułkę tartą.
    Z otrzymanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować