Sałatka warzywna z pieczarkami, suszoną śliwką i prażonym słonecznikiem

  • wyświetlono: 479 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nietypowa sałatka warzywna z grzybami, suszoną śliwką i prażonymi nasionami słonecznika. Świetnie skomponowana smakowo – wyrazista i aromatyczna. Sałatka nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce lub zapasteryzowania w słoikach.

P10
  • 12 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

450 g ogórków gruntowych
350 g kapusty pekińskiej
310 g oczyszczonych pieczarek
1 duży pęczek oczyszczonej rzodkiewki (280 g)
280 g pora
270 g różyczek kalafiora
250 g obranej marchewki
5 ząbków czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
80 g suszonych śliwek bez pestek
4 łyżki prażonych nasion słonecznika łuskanego
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki octu 10%
3 i ½ szklanki wrzącej wody
4 łyżki sosu Worcester
1 łyżka tymianku suszonego
3 liście laurowe
1 łyżeczka suszonych jagód jałowca
1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
½ łyżeczki całych kulek ziela angielskiego
½ łyżeczki całych goździków
1 łyżeczka imbiru mielonego
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
3 łyżki cukru
5 łyżeczek soli

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka warzywna z pieczarkami, suszoną śliwką i prażonym słonecznikiem

  • Sałatka warzywna z pieczarkami, suszoną śliwką i prażonym słonecznikiem1. Ogórki pokroić w plastry, kapustę poszatkować, pieczarki i rzodkiewki drobno pokroić, pora posiekać, marchewki pokroić w talarki lub półtalarki, czosnek obrać i pokroić w plastry, śliwki drobno pokroić, jagody jałowca rozgnieść.
    Do dużego garnka wlać olej i sos Worcester, dołożyć przyprawy – liście laurowe, jagody jałowca, gorczycę, ziele angielskie, goździki, imbir. Wsypać tymianek, dodać śliwki, słonecznik, pieczarki i warzywa – kapustę, pora i czosnek. Składniki dusić 10 min, często mieszając.
  • Sałatka warzywna z pieczarkami, suszoną śliwką i prażonym słonecznikiem2. Następnie dołożyć ogórki, rzodkiewki, kalafior, marchewkę i natkę pietruszki – wymieszać. Całość zalać wrzątkiem, dolać ocet, wsypać pieprz, cukier oraz sól. Zawartość garnka gotować pod przykryciem 7 – 10 min. Wystudzić pozostawiając w garnku pod przykryciem.

Porady

Wystudzoną sałatkę należy przełożyć wraz z zalewą do zamykanych pojemników i przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.

Sałatkę można przełożyć wraz z zalewą do słoików i krótko pasteryzować - wtedy sałatkę można przechowywać w piwnicy do 6 miesięcy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkatymianekOgórkiSałatkaporimbirkapusta pekińskaczosnekgorczycakalafiormarchewkaowoce jałowcanatka pietruszkirzodkiewkasuszone śliwkikolacjaobiadocetPrzetworytaniaziele angielskiena zimnoolejgoździkido obiaduna zimęprostawarzywnaoryginalnaz grzybamidodateksos worcesterkorzennado słoikasłonecznik prażonyaromatycznaprzepis_miesiąca1000prażone ziarnado długiego przechowywaniajagody jałowcaz suszoną śliwkąz prażonym słonecznikiemtrwałaefektywna

Komentarze

Podobne przepisy

Śliwki suszone

Dodane przez: Gregorhspeed

Śliwki suszone

Tak przygotowane śliwki posłużą...

sałatka warzywna do słoika

Dodane przez: kasiunia860

Sałatka warzywna do słoików

Pyszna kolorowa sałatka z warzywami....

HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM

Hummus jest pochodzącą z Libanu...

Sałatka warzywna

Dodane przez: agazlotko

Sałatka warzywna

Tą sałatkę robiła zawsze moja babcia

Sałatka warstwowa

Dodane przez: Świeca Urszula

Sałatka warzywna warstwowa

Przywiozłam z działki warzywa....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.