Placki selerowo - kukurydziane ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Seler uwielbiam w każdej postaci. Tym razem postawiłam na placki, do których dodałam kukurydzę i prażony słonecznik. Ponadto wzbogaciłam potrawę o biały ser oraz aromatyczne przyprawy. Proste i bardzo smaczne – polecam!

Składniki:

  • ½ dużego selera (400 g)
    10 cm – owy kawałek pora
    3 łyżki kukurydzy konserwowej (ok. 100 g)
    2 łyżki prażonych nasion słonecznika
    3 jajka
    275 g tłustego białego sera (np. typu włoskiego Capri 14%)
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
    olej do smażenia (opcjonalnie – ja piekłam na suchej patelni)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Racuchy Placki Przystawki Ser

Placki selerowo - kukurydziane ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki selerowo - kukurydziane ze słonecznikiem 1. Seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej – przełożyć do miski. Dodać posiekanego pora, kukurydzę, ser, słonecznik, tymianek, paprykę i gałkę muszkatołową. Następnie wbić jajka, dołożyć jogurt oraz mąkę i bułkę tartą. Całość wymieszać, a na końcu doprawić do smaku.
  • Placki selerowo - kukurydziane ze słonecznikiem 2. Suchą patelnię (ewentualnie z niewielką ilością oleju) rozgrzać, nałożyć porcje ciasta.
  • Placki selerowo - kukurydziane ze słonecznikiem 3. Piec (opcja – smażyć) na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 28 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować