Buraczki z prażonym słonecznikiem

4.5 (197 ocen)

Pyszna sałatka z gotowanych buraczków. Dodatek prażonego słonecznika jest tutaj w pełni uzasadniony. Ponadto natka pietruszki i biały pieprz - idealnie zgrane połączenie!

Składniki:

  • 850 g czerwonych buraków
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżki oleju
    4 łyżki słonecznika łuskanego
    1 - 2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    do smaku: pieprz biały mielony, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Dodatki Karmel Buraczki

Buraczki z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z prażonym słonecznikiem 1. W garnku uprażyć na sucho słonecznik.
  • Buraczki z prażonym słonecznikiem 2. Następnie dodać olej, dodać pokrojony w półplastry czosnek i cukier. Smażyć 2 - 3 min, mieszając (cukier powinien się lekko skarmelizować).
  • Buraczki z prażonym słonecznikiem 3. Następnie dołożyć przygotowane buraczki i wlać sok z cytryny. Całość wymieszać - smażyć ok. 5 min, aż buraczki się zagrzeją.
  • Buraczki z prażonym słonecznikiem 4. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki - wymieszać. Buraczki doprawić do smaku. Podawać na ciepło, jednak na zimno są równie smaczne.
  • 5. Buraki ugotować do miękkości w wodzie bez dodatków, odcedzić. Po wystudzeniu obrać i pokroić w drobną kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować