Kotlety ryżowo - jajeczne z pieczarkami i marchewką

4.5 (142 ocen)

Dietetyczne kotlety, gdyż pieczone na patelni bez tłuszczu. Potrawa stanowi pełnowartościowy posiłek. Broni się smakowo i nie wymaga dodatków, np. w postaci sosu. Choć kotlety są wegetariańskie, polecam je również amatorom mięsnych specjałów.

Składniki:

  • Zestaw B

    Składniki podstawowe z zestawu:
    100 g suchego ryżu
    1 średnia marchewka (100g)
    100 g oczyszczonych pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    3 jajka ugotowane na twardo

    Składniki robocze:
    olej
    1 surowe jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka estragonu suszonego
    pieprz cytrynowy
    sól

    Dekoracja:
    marchewka
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Kotlety ryżowo - jajeczne z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ryżowo - jajeczne z pieczarkami i marchewką 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pieczarki drobno pokroić i razem z marchewką dusić około 10 min na niewielkiej ilości oleju. Po wystudzeniu dodać do ryżu. Jajka pokroić w kostkę i również dołożyć do ryżu. Następnie wbić jajko, wsypać mąkę, suszone zioła oraz pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
  • Kotlety ryżowo - jajeczne z pieczarkami i marchewką 2. Patelnię rozgrzać (sucha - bez tłuszczu) i nałożyć porcje masy, formując płaskie kotlety.
  • Kotlety ryżowo - jajeczne z pieczarkami i marchewką 3. Piec na rumiano z obu stron.
    Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 12 kotletów (pieczone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować