Pyszne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem podsmażonych na masełku podgrzybków. Smakują wspaniale, są sycące i niedrogie w przygotowaniu. Doskonale smakują na gorąco i na zimno.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
-0, 75 kg mięsa mielonego z indyka
-40 dag obgotowanych podgrzybków
-1 duża cebula
-1 jajko
-1 łyżka bułki tartej+do obtoczenia
-1 łyżka masła
-0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Kotlety mielone z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i szklimy na rumiano. Dodajemy drobno pokrojone podgrzybki, doprawiamy obficie pieprzem i smażymy 3 minuty ciągle mieszając. Studzimy.
2. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, czosnek granulowany i wystudzone podgrzybki. Doprawiamy solą i pieprzem, całość zagniatamy i formujemy kotlety. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy 5-6 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Komentarze