Kotlety mielone z pietruszką

4 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kultowe danie kotlety mielone z łopatki wieprzowej, u mnie z dodatkiem natki pietruszki podane z ziemniakami i surówką z buraków czerwonych. Propozycja na pyszny tradycyjny obiadek.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mleka
    Sól pieprz do smaku
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    Pęczek natki pietruszki

    Dodatkowo
    Bułka tarta do obtoczenia
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i następnie zmielić.
    Zmieloną łopatkę posypać przyprawami dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko bułkę tartą, mleko i posiekaną natką pietruszki.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Uformować kotlety według własnego uznania i obtoczyć w bułce.
    Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Porady

Kotlety mielone podawaj z ulubionymi dodatkami najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z buraków czerwonych lub ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować