Kotlety mielone z piersi kaczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś przedstawię wam nową odsłonę kotletów mielonych którą wymyśliłam w trakcie robienia obiadu, akurat u mnie będzie z piersi kaczki ponieważ wolimy z tego mięsa zrobić mielone niż jeść suchą pierś kaczki.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 720 g piersi z kaczki wraz ze skórą,
    1 spory ząbek czosnku,
    2 jajka rozmiar M,
    0,5 łyżki przyprawy do gęsi i kaczki,
    0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
    0,5 łyżki ziarenka smaku,
    0,5 łyżeczki lubczyk suszony,
    6 łyżek bułki tartej,
    olej do smażenia,
    1/4 szklanki wody przegotowanej ( szklanka poj. 210 ml ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety mielone z piersi kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować piersi z kaczki dokładnie je wymoczyć w kilku wodach, następnie osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Pokroić w mniejsze części i zmielić przez maszynę sitkiem o małych oczkach razem z ząbkiem czosnku.
  • obiad 2. Do zmielonego mięsa z kaczki dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz żółtka a białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę następnie dodać ją do zmielonego mięsa z przyprawami. Wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na dziesięć minut aby mięso przegryzło się z dodanymi składnikami.
  • obiad 3. Jak już przygotowane mięso odstało swój czas wtedy na dużą patelnię wlać olej tak aby tylko zakryło dno patelni. Formować kotlety za pomocą lekko mokrych rąk, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na lekko rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
  • obiad 4. Gdy już wszystkie kotlety ładnie są usmażone z obu stron podlać je przegotowaną wodą i dosłownie chwilkę je poddusić pod przykryciem, odwracając raz kotlety aż powstanie gęsty sosik. Tak przygotowane kotlety zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
  • obiad 5. Kotlety z piersi kaczki podduszone podałam z ziemniakami polanymi sosem powstałym w czasie duszenia kotletów oraz jako surówka była marchew starta na drobnej tarce jarzynowej trochę sałaty masłowej, sól, pieprz oraz śmietana. Kotlety wyszły wspaniałe wilgotne w środku nie suche na pewno za sprawą ubitych białek. Ten przepis już na długo zagości w moim domu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować