Kotlety mielone tradycyjne

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kotlety wieprzowe z łopatki i boczku. Mięso najlepiej kupić w całości i zmielić samemu, wówczas mamy pewność, że kotlety są wieprzowe. Łopatka z boczkiem to zestaw doskonały. Kotlety są z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie i bardzo soczyste.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg łopatki wieprzowej
    30 dkg boczku surowego
    1 duża cebula
    1 jajko
    1 bułka pszenna
    sól, pieprz, pieprz ziołowy
    natka pietruszki - pęczek
    bułka tarta do panierowania
    3 czubate łyżki smalcu lub olej do smażenia
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Bułkę moczymy w zimnym mleku lub wodzie. Cebulę kroimy w kostkę( niezbyt grubą). Mięso kroimy również w kostkę, aby lepiej się mieliło. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa. Bułki nie odsączamy ( napitą mlekiem lub wodą dajemy do maszynki). Do mielenia mięsa używamy sitka trochę grubszego. Chodzi o to, aby nie zrobić kotletów a la pasztet.
  • o 2. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, formujemy zgrabne kotlety ( wielkość wg uznania), obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron na rumiano. Następnie przekładamy kotlety razem z tłuszczem ze smażenia do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Wkładamy kotlety w naczyniu do piekarnika nagrzanego do 150 °C na 20- 30 min. Naczynia nie przykrywamy.
  • o 3. Kotlety mielone możemy podawać z różnymi sałatkami. Naszą tradycją rodzinną było serwowanie mielonych z ziemniakami i buraczkami w śmietanie na ciepło
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować