Tradycyjne kotlety mielone

4.48 (151 ocen)

Dziś podam Wam podstawowy przepis na kotleciki, które zwykle przygotowuję dla rodziny.Wiadomo, że w każdym domu przygotowuje się je ciut inaczej, każda gospodyni ma jakiś swój ulubiony dodatek, który sprawia, że rodzina uważa je za jedyne i niepowtarzalne ;)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
    1 mała kajzerka
    1/2 cebuli
    ząbek czosnku
    jajko
    sól, pieprz
    łyżeczka majeranku lub przyprawy gyros
    bułka tarta do panierki

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sznycle

Tradycyjne kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę moczymy chwilę w mleku lub wodzie, odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulkę bardzo drobno siekamy. Niektórzy rumienią ją na niewielkiej ilości tłuszczu i dopiero dodają do mięsa ale ja lubię lekko wyczuwalny jej smak w kotlecikach i dodaję surową. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso, odciśniętą bułkę, jajko, czosnek i cebulkę. Doprawić do smaku. Czasami dodaję tylko sól, pieprz i majeranek a czasami zastępuję majeranek przyprawą gyros- kotleciki nabierają zupełnie innego smaku.
    Masę mięsną dokładnie mieszam dłonią i dosypuję tyle bułki tartej aby nie była zbyt kleista ale też aby łatwo można z niej formować kotleciki. Zwykle ok 1-2 łyżek.
    Łyżką nakładamy na dłoń masę mięsną, formujemy owalne kotleciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Kotlety mielone najbardziej smakują mi z ogórkiem małosolnym i ryżem lub ziemniaczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować