Kotlety kalafiorowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe i pyszne, są wspaniałą propozycją na obiad

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -kalafior
    -2/3 szklanki kaszy manny
    -1 i 2/3 szkl. mleka
    -3 jajka
    -bułka tarta
    -olej do smażenia
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować kilka minut. Odcedzić, ostudzić, pokroić na małe kawałeczki.
    Kilka łyżek mleka odlać, wymieszać z kaszą manną. Pozostałe mleko mocno podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, dolewać kaszkę, cały czas mieszając. Gotować chwilę na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Do kaszy dodać kalafior i żółtka, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować