Kotlety kalafiorowe w panierce z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą razem z kostką rosołową. Gotujemy do miękkości, ale nie możemy go rozgotować.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu.
2.Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki.
3.Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor.
Komentarze