KOTLETY KALAFIOROWE W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH

4.5 (191 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety bezmięsne a'la mielone...z kalafiora - smakują nawet mięsożercą

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    1 cebula
    1 duże jajko
    2-3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki sosu sojowego
    świeże zioła, np. natka pietruszki, koperek ( u mnie: majeranek)
    1 kubek płatków kukurydzianych
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    1/2 kostki rosołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety kalafiorowe w panierce z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą razem z kostką rosołową. Gotujemy do miękkości, ale nie możemy go rozgotować.
    Cebule obieramy i drobno siekamy.
    Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu.
  • 2. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki.
  • 3. Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować