Kotlety drobiowo-kalafiorowe

2 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kotlety z kurczaka z kalafiorem to świetny sposób na przemycenie warzyw w codziennej diecie. Nam najlepiej smakują podane z surówką colesław i ziemniaczanym puree.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g fileta z kurczaka
    250 g surowego kalafiora
    1 duże jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    100 ml mleka
    sól
    pieprz
    mały ząbek czosnku
    2 garści posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety drobiowo-kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka pokroić w bardzo drobną kosteczkę, przełożyć do miski dodać pieprz, sól i posiekany czosnek wlać mleko i wymieszać.
    Kalafiora zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą i koperkiem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
  • 2. Po tym czasie na patelni rozgrać około półcentymetrową warstwę oleju. Z przygotowanej masy formować kotlety wkładać od razu na rozgrzany tłuszcz przyrumienić następnie przewrócić na drugą stronę, przykryć pokrywką i dalej smażyć na średniej mocy palnika na rumiany kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować