Gołąbki mięsne bez zawijania z białą kapustą

  • wyświetlono: 53210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Smaczne syte, gorące danie na co dzień i od święta. Posmakowało bardzo moim domownikom, dlatego robię je chętnie.

  • 115min

Składniki

1/2 kg kapusty białej
1/2 kg mięsa wołowo- wieprzowego
1 większa cebula
2 jajka
20 dag ryżu
1 duży ząbek czosnku
4 łyżki kaszy manny
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
mąka, śmietana kwaśna- do sosu
masło do smażenia
sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
bułka tarta do obtaczania





Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki mięsne bez zawijania z białą kapustą

  • młoda kapusta biała1. Białą surową kapustę drobno szatkujemy, solimy. Odstawiamy do zmięknienia na ok. 1 godz. Odciskamy wówczas z soku.
  • ugotowany ryż2. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
  • cebula i czosnek3. Mięso wołowo- wieprzowe mielimy.
    Na maśle przesmażamy lekko posiekaną cebulkę.
    Czosnek miażdżymy w prasce.
  • składniki na gołąbki bez zawijania4. Wszystkie składniki łączymy razem, tj: kapustę, ryż, mięso, czosnek, cebulę. Wsypujemy kaszę mannę. Wbijamy całe jajka. Wyrabiamy krótko.
    Przyprawiamy do smaku.
  • formowanie kotletów i panierowanie w bułce5. Formujemy większe kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
  • duszenie kotletów w rondlu6. W rondlu do 5 szklanek wody dodajemy mały koncentrat pomidorowy.
    Przekładamy kotlety i dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godz.
    Pod koniec duszenia sos doprawiamy pieprzem, solą, podbijamy lekko maką ze śmietaną.
  • gołąbki bez zawijania7. Kotlety a' la gołąbki podajemy na gorąco z wytworzonym sosem oraz pieczywem.
  • gołąbki bez zawijania mięsne8. Smacznego życzę :)

Porady

Nie przesadzajmy z przyprawami, ponieważ sos podczas duszenia wyrazistego smaku doda.
Konsystencję korygujemy kaszą manną. Najlepiej wsypywać ją stopniowo. Masa na kotlety nie może być zbyt luźna, bo rozsypie się podczas smażenia i duszenia.
Kotlety smakują równie dobrze odgrzane.
Aby łatwo formować kotleciki moczymy dłonie w zimnej wodzie.
Z tej porcji wychodzi wiele sztuk, zatem doskonały to przepis na przyjęcia lub większe uroczystości rodzinne.
Sos pomidorowy możemy zastąpić innym, np chrzanowym lub musztardowym.
To syte danie na jesienne i zimowe chłodne dni.
Kotlety- gołąbki można zamrażać.


Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakiczosnekkasza mannamięso wołowekapusta białaMój niedzielny obiadpożywnekuchnia polskadanie główne mięsneŚwiąteczny rarytasmięso gulaszowe wieprzoweuroczystości rodzinnemój przepisdanie sezonoweświąteczny obiadsyte danie mięsneKotlety a la gołąbki mięsnegołąbki mięsne bez zawijania z białą kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki bez zawijania

Dodane przez: kasiunia860

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Proste gołąbki z kapustą pekińską...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki bez zawijania

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania....

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty,w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Beata12

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty...

Znakomity obiad lub kolacja

Gotowe danie

Dodane przez: 2milutka

Pieczone gołąbki bez zawijania

Inny patent na gołąbki-pieczone...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: Di bloguje

Gołąbki bez zawijania

Pamiętam jak kiedyś moja mama zawsze...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: LenaGotuje

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania czyli mięso...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE