Kotleciki z mięsa z rosołu

4.93 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety z mięsa z rosołu to smaczna i zdrowa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pomysł na tani obiad no waste. W kotletach tych zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Pozwalają one w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 udka ugotowane z rosołu
    1-2 marchewki z rosołu
    Kawałek pietruszki
    Kawałek selera
    1 cebula
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Mielona słodka i ostra papryka
    Bułka tarta
    Olej
Wystaw ocenę:

4.93 (195 ocen)

Kotleciki z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy dość mocno (mięso z rosołu jest bardzo łagodne i trzeba zaostrzyć smak, bo inaczej kotlety będą mdłe) solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy surowe jajko, mieszamy.
    Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy do mięsnej masy. Dodajemy też 3-5 łyżek bułki tartej - masa mięsna może być rzadka, gdy dodamy do niej dużo warzyw z rosołu, dodanie bułki tartej sprawi, że kotlety będą ściślejsze. Masę dokładnie wymieszamy, uformujemy z niej małe kotleciki.
    Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, układamy na tacce i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i powoli, na małym ogniu, smażymy kotleciki z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować