Kotleciki z kaszą bulgur w pomidorowej passacie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, sycące kotleciki w aromatycznym, pomidorowym sosie. Mogą być samodzielnym daniem lub podane z gotowanymi ziemniaczkami i surówką. Robi się je bardzo szybko.

Moja córka nie przepada za kaszą, więc staram się ją przemycać w posiłkach, bo nie od dziś wiadomo, że kasza to samo zdrowie. I udało się :) Kotleciki bardzo jej smakowały :)

Wam też polecam :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotleciki:

    500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

    1 woreczek (100g) kaszy bulgur

    mała cebulka

    ząbek czosnku

    sól, pieprz

    łyżeczka słodkiej papryki

    łyżka majeranku

    jajko

    2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

    olej do smażenia


    Sos:

    500 ml passaty pomidorowej

    2 ząbki czosnku

    łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią

    łyżeczka bazylii

    2 łyżeczki cukru

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z kaszą bulgur w pomidorowej passacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, kaszę, posiekaną cebulkę, zmiażdżony ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę rękoma. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rumiany kolor na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym.

    W szerokim rondlu podsmażamy na łyżce oleju zmiażdżony czosnek, wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy do smaku i dusimy ok 10 minut. Wkładamy kotleciki i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować