Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i świeżymi warzywami

4.44 (201 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i naładowana witaminami sałatka na bazie soczystego kurczaka, zdrowej kaszy, świeżych warzyw i pachnących ziół, bakalii oraz chrupiących orzeszków. Całość polana miodowo - musztardowym sosem z cytrusową nutą smakuje obłędnie. Świetna propozycja na pożywne drugie śniadanie.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g kaszy bulgur
    350g fileta z kurczaka
    1 zielony ogórek
    1 czerwona cebula
    7 dużych rzodkiewek
    50g suszonej żurawiny
    100g orzechów ziemnych
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek natki z pietruszki
    2 łyżki oleju
    przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz

    Sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżeczki musztardy francuskiej
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka miodu
    świeżo zmielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.44 (201 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i świeżymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i świeżymi warzywami 1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju.
  • Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i świeżymi warzywami 2. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Orzechy uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni.
  • Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i świeżymi warzywami 3. Ogórka umyć i pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
    Rzodkiewkę umyć i pokroić w półplasterki.
  • Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i świeżymi warzywami 4. Szczypiorek i natkę z pietruszki drobno posiekać.
  • 5. Wszystkie składniki sosu przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka razy żeby elementy sosu dobrze się wymieszały. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i świeżymi warzywami 6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować