Kotleciki są aromatyczne, takie mięsne kuleczki z jajkiem jest to świetny pomysł i ciekawa propozycja dla fanów kotletów. Każdy z nas je uwielbia, a z dodatkiem jajka zarazem zaskoczą nie jednego gościa na przyjęciu.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
300g fileta z kurczaka
400g mięsa z szynki
300g mięso wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 bułki kajzerki
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżeczki majeranku
1 pęczek natki z pietruszki
10 jaj ugotowanych na twardo
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Kotleciki mielone z jajkiem w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet, szynkę, wołowinę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, drobno posiekaną natkę z pietruszki, majeranek i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki, wkładając do środka po jednym ugotowanym na twardo jajkiem.
3.Kotleciki lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarze