Kotleciki gryczano-ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne kotleciki z kaszy gryczanej i ziemniaków podane z gęstym sosem śmietanowo-pieczarkowym.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kotleciki:
    3 średnie ziemniaki (300-350 g)
    100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
    1 łyżka masła
    1 jajko
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Na sos:
    500 g pieczarek
    330 ml śmietanki 30% lub 36%
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Kotleciki gryczano-ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy z łyżką masła na puree. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, Przestudzone ziemniaki i kaszę mieszamy dokładnie z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy nieduże kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy sos: pieczarki czyścimy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju do odparowania płynu. Wlewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do pieczarek. Zagotowujemy i chwilę gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Kotleciki podajemy z dodatkiem sosu i z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki Ziemniaki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować