Kotleciki gryczano-ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy z łyżką masła na puree. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, Przestudzone ziemniaki i kaszę mieszamy dokładnie z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy nieduże kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.
2.W międzyczasie przygotowujemy sos: pieczarki czyścimy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju do odparowania płynu. Wlewamy śmietankę i chwilę gotujemy. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do pieczarek. Zagotowujemy i chwilę gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Kotleciki podajemy z dodatkiem sosu i z ulubioną surówką.
Komentarze