Kotleciki ziemniaczane z pieczarkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotleciki: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Następnie studzimy. Do przestudzonych wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, ewentualnie przyprawiając do smaku solą. Następnie z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
2.Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wrzucamy pieczarki i przesmażamy lekko rumieniąc. Wlewamy niewielką ilość gorącej wody i dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru z pieczarek, wlewamy do garnka i zagotowujemy do zgęstnienia sosu, dodajemy suszoną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, następnie smażymy kotleciki ziemniaczane po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze