Proste i efektowne sushi. Pastę wasabi zastąpiłam w nim chrzanem z wasabi, a surowego łososia - wędzonym. Jeżeli komuś odpowiada BARDZO ostry smak wasabi i smak surowego łososia, może tego nie robić.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
RYŻ::
- ryż do sushi: 1 szklanka
- zimna woda: 1 szklanka
- ocet ryżowy (opcjonalnie): 1 łyżka
- cukier (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
- sól (opcjonalnie): 0.25 łyżeczki
POZOSTAŁE::
- sprasowane wodorosty nori (20x22cm): 2 sztuki
- chrzan z wasabi (opcjonalnie): 2 łyżki
- wędzony łosoś: 100 gramów
- marynowany imbir (opcjonalnie): 3 łyżki
- świeży zielony ogórek ze skórką (opcjonalnie): 6 plastrów
DODATKOWO (DO PODANIA)::
- shoyu (japoński sos sojowy) (opcjonalnie): 50 mililitrów
1.Ryż dokładnie wypłukać pocierając ziarna palcami, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wypłukany ryż przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny. Następnie ryż doprowadzić do wrzenia i trzymać na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić go na ciepłym palniku następny kwadrans. Po tym czasie przełożyć ryż do drewnianej miski, doprawić octem ryżowym, solą i cukrem. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
2.Przygotować naczynie wielkości płata nori, lekko je natłuścić i wyłożyć folią spożywczą. Pozostawić zapas folii, aby przykryć nią później sushi.
3.Na folii ułożyć płat nori, rozłożyć połowę ryżu pomagając sobie drewnianą łyżką od czasu do czasu moczoną w wodzie. Na ryżu rozsmarować cieniutką warstwę chrzanu z wasabi, na niej ułożyć cieniuteńkie plastry łososia, na nich równo rozłożyć płatki marynowanego imbiru, na nim cieniutkie plastry ogórka cięte z długości. Następnie rozłożyć drugą część ryżu i całość przykryć drugim płatem nori. Wystającą folią zakryć (lekko ją ściągając) przygotowane sushi, nakryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
4.Po schłodzeniu, bardzo ostrym nożem, sushi pokroić w kostkę. Podawać z japońskim sosem sojowym shoyu.
Komentarze