Kostki sushi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste i efektowne sushi. Pastę wasabi zastąpiłam w nim chrzanem z wasabi, a surowego łososia - wędzonym. Jeżeli komuś odpowiada BARDZO ostry smak wasabi i smak surowego łososia, może tego nie robić.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • RYŻ::
    - ryż do sushi: 1 szklanka
    - zimna woda: 1 szklanka
    - ocet ryżowy (opcjonalnie): 1 łyżka
    - cukier (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
    - sól (opcjonalnie): 0.25 łyżeczki
    POZOSTAŁE::
    - sprasowane wodorosty nori (20x22cm): 2 sztuki
    - chrzan z wasabi (opcjonalnie): 2 łyżki
    - wędzony łosoś: 100 gramów
    - marynowany imbir (opcjonalnie): 3 łyżki
    - świeży zielony ogórek ze skórką (opcjonalnie): 6 plastrów
    DODATKOWO (DO PODANIA)::
    - shoyu (japoński sos sojowy) (opcjonalnie): 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Kostki sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie wypłukać pocierając ziarna palcami, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wypłukany ryż przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny. Następnie ryż doprowadzić do wrzenia i trzymać na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Wyłączyć ogień i pozostawić go na ciepłym palniku następny kwadrans. Po tym czasie przełożyć ryż do drewnianej miski, doprawić octem ryżowym, solą i cukrem. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
  • 2. Przygotować naczynie wielkości płata nori, lekko je natłuścić i wyłożyć folią spożywczą. Pozostawić zapas folii, aby przykryć nią później sushi.
  • 3. Na folii ułożyć płat nori, rozłożyć połowę ryżu pomagając sobie drewnianą łyżką od czasu do czasu moczoną w wodzie. Na ryżu rozsmarować cieniutką warstwę chrzanu z wasabi, na niej ułożyć cieniuteńkie plastry łososia, na nich równo rozłożyć płatki marynowanego imbiru, na nim cieniutkie plastry ogórka cięte z długości. Następnie rozłożyć drugą część ryżu i całość przykryć drugim płatem nori. Wystającą folią zakryć (lekko ją ściągając) przygotowane sushi, nakryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • 4. Po schłodzeniu, bardzo ostrym nożem, sushi pokroić w kostkę. Podawać z japońskim sosem sojowym shoyu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować