Ciasteczka z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.LEMON CURD: W rondelku roztrzepać rózgą jajka i cukier. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gotowy, zmiksować blenderem. Powinien mieć gładką konsystencję. Przestudzony wstawić do lodówki.
2.CIASTO: Przesiać mąki, proszek do pieczenia i sól. Masło zmiksować z cukrem. Miksując, dodać śmietankę. Do masy maślanej dodawać stopniowo przesianą mąkę. W czasie dodawania mąki dodać jajko. Całość powoli, ale dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być bardzo plastyczne.
3.FORMOWANIE CIASTECZEK: Z przygotowanego ciasta formowac niewielkie kulki (trochę mniejsze od orzecha włoskiego), obtaczac je w cukrze i układac na tacce. Na końcu, okrągłym trzonkiem łyżki zrobić w każdej kulce wgłębienie. Ciastka powinny wyglądać jak małe kluski śląskie :-). Tackę przykryć folia spożywczą i wstawić do zamrażarki na 45 minut. Schłodzone wyjąć i w każde wgłębienie włożyć lemon curd.
4.PIECZENIE: ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, ciastka trochę urosna) i piec w temp. 180st. ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Komentarze