Kostka Sernikowo Śliwkowa Z Procentami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto idealne na imieniny, święta czy urodziny bo zawiera w sobie pyszne masy i nutkę alkoholu ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 17 x 17 cm (na blaszkę 24 x 24 cm podwoić składniki)
    Biszkopt:
    2 jajka kl L
    1/2 szkl mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    Masa śliwkowa:
    250 g śliwek suszonych, nie wędzonych
    1 łyżka miodu (ewentualnie)
    1 łyżeczka żelatyny
    4 łyżki wódki (ewentualnie)
    Masa sernikowa:
    200 g sera na sernik
    1/4 szkl cukru
    40 g masła
    1 jajko kl M
    1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku
    30 ml mleka
    tarta czekolada na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Kostka sernikowo śliwkowa z procentami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa Śliwkowa

    1. Śliwki opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak do wysokości śliwek. Gotujmy do miękkości. Odcedzamy, do wywaru w którym się gotowały dodajemy żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki miksujemy z miodem(jeśli są mało słodkie) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę (można też dodać alkohol).



    Biszkopt

    2. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
    Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
    Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
    Biszkopt możemy nasączyć słabą czarna herbatą lub woda z dodatkiem wódki.
    Wymieszaną masę śliwkową wykładamy na pierwszy nasączony biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem.

    Masa Serowa

    3. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
    Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
    4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
    5. Masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na wierzch ścieramy czekoladę białą i mleczną. chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masy stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować