Ciasto idealne na imieniny, święta czy urodziny bo zawiera w sobie pyszne masy i nutkę alkoholu ;)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm (na blaszkę 24 x 24 cm podwoić składniki)
Biszkopt:
2 jajka kl L
1/2 szkl mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
Masa śliwkowa:
250 g śliwek suszonych, nie wędzonych
1 łyżka miodu (ewentualnie)
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki wódki (ewentualnie)
Masa sernikowa:
200 g sera na sernik
1/4 szkl cukru
40 g masła
1 jajko kl M
1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku
30 ml mleka
tarta czekolada na wierzch
Kostka sernikowo śliwkowa z procentami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa Śliwkowa
1. Śliwki opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak do wysokości śliwek. Gotujmy do miękkości. Odcedzamy, do wywaru w którym się gotowały dodajemy żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki miksujemy z miodem(jeśli są mało słodkie) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę (można też dodać alkohol).
Biszkopt
2. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Biszkopt możemy nasączyć słabą czarna herbatą lub woda z dodatkiem wódki.
Wymieszaną masę śliwkową wykładamy na pierwszy nasączony biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem.
Masa Serowa
3. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
4. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
5. Masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na wierzch ścieramy czekoladę białą i mleczną. chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masy stężały.
Komentarze