Kostka hiszpańska

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo popularne ciasto, przełożone kremem czekoladowym z dodatkiem bezików. Kostka hiszpańska to doskonały wypiek na przeróżne przyjęcia i spotkania w gronie bliskich. Jest to ciasto, które w moim przypadku było podane na przyjęciu rodzinnym. Zachwyt gości był ogromny.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    100 g cukru
    90 g mąki pszennej
    20 g kakao
    4 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
    2 jajka
    krem czekoladowy
    200 g masła
    180 g cukru pudru
    150 g serka mascarpone
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady mlecznej
    100 g gotowych bezików
    10 g kawy rozpuszczalnej
    aromat waniliowy
    nasączenie
    100 ml wody
    25 ml likieru kawowego
    dodatkowo
    250 ml śmietany 30%
    200 g dżemu wiśniowego
    10 g cukru pudru
    10 g kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Bezy Kawy Ciasto

Kostka hiszpańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Do białek dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy do ich połączenia. Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
    Krem czekoladowy: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz wystudzone czekolady. Do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokruszone beziki. Mieszamy.
    Nasączenie: Do ciepłej wody dodajemy likier kawowy. Mieszamy i studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką kawy i cukru pudru.
    Na wystudzony biszkopt smarujemy dżem wiśniowy, na dżemie smarujemy krem czekoladowy. Na warstwie kremu smarujemy bitą śmietanę. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować