Kostka beskidzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i delikatnie łączymy razem Przesianą mąkę pszenną i kakao dodajemy i delikatnie mieszamy.
Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 25 minut.
MASA KREMOWA:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, dobrze mieszamy i chłodzimy.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec cały czas ubijając dodajemy małymi porcjami adwokat i miksujemy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na upieczony biszkopt wykładamy połowę masy, wciskamy w nią bezy i wykładamy pozostałą masę kremową.
Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i schładzamy ok 4 godzin,
Komentarze