Kostka beskidzka

4.4 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszne ciasto z kremem, bezami i alkoholem...

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    jajka - 4 szt
    cukier - 1/2 szklanki
    sól- szczypta
    mąka pszenne - 3/4 szklanki
    kakao - 2 łyżki
    MASA KREMOWA:
    śmietana 30% - 500 ml
    adwokat - 220 ml
    bezy - 25 szt
    żelatyna w proszku - 3 łyżeczki
    czekolada biała wiórki- 3 łyżeczki
    czekolada mleczna wiórki - 3 łyżeczki
    czekolada deserowa wiórki - 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Kostka beskidzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka i delikatnie łączymy razem Przesianą mąkę pszenną i kakao dodajemy i delikatnie mieszamy.
    Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 25 minut.
    MASA KREMOWA:
    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, dobrze mieszamy i chłodzimy.
    Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec cały czas ubijając dodajemy małymi porcjami adwokat i miksujemy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
    Na upieczony biszkopt wykładamy połowę masy, wciskamy w nią bezy i wykładamy pozostałą masę kremową.
    Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i schładzamy ok 4 godzin,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować