Kawowo-bezowa rozkosz

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz.

To ciasto wymyśliłam "przypadkiem"...miałam piec coś zupełnie innego ale okazało się że nie mam wszystkich składników oraz brakło prądu (przez co na nie mogłam zmiksować poszczególnych składników na czas). Ale teraz wiem że tak miało być:-)...

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka masła
    3 łyżeczki kawy
    4 żółtka

    Krem:
    3 budynie śmietankowe
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/3 szklanki cukru
    3 szklanki mleka
    250 g masła roślinnego

    Beza:
    4 białka
    szklanka cukru pudru
    cukier waniliowy ( najlepiej zmielony jak puder)

    Polewa czekoladowa:
    1/3 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    łyżka mleka

    Dodatkowo :
    marmolada (dżem lub powidła)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Kawowo-bezowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-269jxih 1. Mąkę, żółtka,cukier i cukier waniliowy oraz kawę i proszek do pieczenia przesypujemy do miski i zagniatamy ciasto.
  • image-2b5jjsk 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równy placek.
  • image-0rqcvta 3. Przekładamy ciasto na blachę o wymiarach 22 x26cm i nakłuwamy gęsto widelcem, po czym wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170/180 stopni przez ok. 20-25 minut.
    Po upieczeniu pierwszego ciasta to samo robimy z drugim.
  • image-1n8udxc 4. Dwie szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem i kawą a w pozostałej części rozrabiamy budynie.
    Zagotowujemy wszystko bardzo dokładnie i szybko mieszając aby nie powstały grudki.
    Po wystudzeniu miksujemy z masłem na gładką masę.
  • image-17bugon 5. Dolny blat smarujemy cienką warstwą marmolady ( mogą być powidła lub dżem_. Następnie wykładamy 2/3 kremu kawowego i równomiernie rozprowadzamy.
    Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostała częścią masy.
  • image-0qyfal5 6. Miksujemy białka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę , wykładamy na blachę na której piekłyśmy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 min w temp 180 stopni.
    Po ostudzeniu wyjmujemy po kawałku i rozkładamy na wierzchu ciasta.
  • image-24nqpbc 7. Czekoladę ,cukier,kakao, masło i mleko podgrzewamy na małym ogniu aby wszystkie składniki się rozpuściły. Jeszcze gorącą polewamy pokruszone bezy tworząc " malownicze zygzaki" :-)
    Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Porady

1. Bezę wyjmujemy kiedy wierzch jest twardy a środek wilgotny i klejący się ( sprawdzamy patyczkiem). 2. Do ciasta najlepiej dodać kawę zwykłą ( tzw sypaną) .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować