Pijana kostka

4.51 (194 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

przepyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kremem ajerkoniakowym

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma 20x30)
    biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    100 g mąki
    1 łyżka oleju
    3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    poncz:
    3 łyżki wody
    3 łyżki likieru amaretto
    krem ajerkoniakowy:
    500 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    250 g białej czekolady
    200 ml likieru advocat
    dodatkowo:
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
    mini bezy i płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Pijana kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i olej. Potem przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
    krem:
    Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance (trzeba uważać, aby jej nie zagotować). Studzimy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ale najlepiej na noc.
    Mascarpone miksujemy z gęstą masą z białej czekolady, a następnie dodajemy advocata.
    Wykonanie:
    Ostudzony biszkopt skrapiamy ponczem, a następnie smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżemie rozkładamy równomiernie krem. Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami i płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Całość odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc) , aby krem stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

3.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pijana amarena

To może cię zainteresować