Kostka czekoladowo-kawowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto powstało spontanicznie, to połączenie smaku czekoladowego i kawowego otoczone polewą czekoladową i wiórkami, całość jest mocno sycąca i bardzo smaczna.Kawy w cieście nie czuć więc z powodzeniem mogą zajadać się nią dzieci.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    2 czubate łyżki śmietany 18%
    20 dag mąki tortowej
    15 dag masła
    10 dag cukru
    10 dag cukru brązowego trzcinowego
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    50 ml naparu kawowego-razem z fusami
    1 łyżka ciemnego kakao
    3 łyżki mleka 3,2%
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe białe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka czekoladowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar z kawy oraz mleko, delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy masę czekoladową, zmniejszając obroty miksera do minimum wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i sodą.
  • 2. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wym 23/23 cm i pieczemy około 30 minut w temp 160*c Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na równe kwadraty obtaczamy w polewie i wiórkach, zostawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować