Śmietankowo - Kawowa Kostka Jak Ptasie Mleczko

4.41 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto możecie zrobić też na herbatnikach lub biszkoptach, będzie niższe, ale równie smaczne ;) Jest lekkie i puszyste jak pianka, na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 21 x 21 cm



    biszkopt:



    2 jajka kl M
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    kilka kropel esencji waniliowej
    masa jogurtowa:

    350 g jogurtu naturalnego, gęstego w temp. pokojowej
    200 ml schłodzonej śmietanki 30 %
    50 ml wrzątku
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 czubate łyżeczki żelatyny
    100 g cukru pudru
    kilka kropel esencji śmietankowej
    na wierzch ciasta:

    polewa czekoladowa lub
    starta czekolada lub
    kakao
Wystaw ocenę:

4.41 (148 ocen)

Śmietankowo - kawowa kostka jak ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt



    1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.

    Upieczony studzimy.

    Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu. Z połówki biszkoptu nic nie zdzieramy.

    Ps. jeśli spód wyrósł Wam za wysoki możemy przekroić go w połowie i drugą połówkę zamrozić, będzie na spód innego ciasta ;) Ja tak często robię.
  • 2. Masa jogurtowa



    2. Kawę zaparzamy i odstawiamy do przestygnięcia.

    3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

    4. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem następnie, Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z jogurtem.

    Żelatynę zalewamy gorąca wodą i mieszamy, następnie dzielimy ją na dwie porcje.

    5. Teraz dzielimy masę jogurtowo śmietanową na dwie części, do jednej dodajemy śmietankę, a do drugiej wystudzoną kawę i ta masą zajmujemy się najpierw gdyż ta jako pierwszą wyłożymy na spód biszkoptu.

    Bierzemy połowę żelatyny i mieszamy ją z łyżka masy kawowej (hartujemy ją aby nie było grudek) następnie wlewamy całość do masy kawowej i mieszamy szybko rózgą aby żelatyna dokładnie się rozprowadziła. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.

    Kiedy widzimy że masa kawowa lekko już stężała i da się na nią wylać drugą masę to podgrzewamy żelatynę aby znów stała się płynna, dodajemy do niej 1 łyżkę masy (hartujemy) i wylewamy do reszty masy śmietankowej mieszając szybko przy tym. Śmietankową masę wylewamy na kawowa i znów odstawiamy do stężenia tym razem całkowitego.

    Przed podaniem możemy ciasto polać polewą, starta czekoladą lub gorzkim kakao. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować