Kostka kawowa

  • wyświetlono: 721 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

O tym, że jestem wielbicielką kawy pod każdą postacią chyba najlepiej wie mój mąż. Nic na to nie poradzę (i chyba nawet nie chcę), że bez kawy nie umiem żyć. Uwielbiam ją zarówno świeżo parzoną jak i w postaci deserów. Dzisiaj jeden z moich wybrańców - kostka kawowa. Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy.

20190512_173408
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Kawowa pianka:
600 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
ok 80 g startej czekolady (ja użyłam gorzkiej z 80% kakao)
1/4 szklanki mocnego naparu kawy
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Poncz:
1/2 szklanki mocnego naparu kawy
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
ok 3/4 słoiczka kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka, wiśnia, aronia)
kakao do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka kawowa

  • Kostka kawowa1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.

    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na zmniejszonych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko miksujemy.

    Spód formy o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  • Kostka kawowa2. 1/2 szklanki naparu kawowego słodzimy. Studzimy. Zimnym nasączamy biszkopt a następnie smarujemy go dżemem.
  • Kostka kawowa3. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a następnie startą czekoladę. Na końcu powoli dodajemy wystudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia.

    Wierzch gotowego ciasta oprószamy kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaśmietanakawakakaodżembiszkopt kakaowypianka kawowakostka kawowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka alpejska

Dodane przez: LenaGotuje

Kostka alpejska

Ciasto na biszkopcie kakaowym,...

kostka śmietankowa

Dodane przez: izaa_a

Śmietankowa kostka

Śmietankowa kostka to bardzo proste,...

Kostka kawosza

Dodane przez: PatiGotuje

Kostka kawosza

Oto ciasto dla prawdziwych fanów...

Kostka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kostka malinowa

Pyszne ciasto, które idealnie...

kostka kawosza

Dodane przez: klementynka

kostka kawosza

Kawa + wiśnie to jedno z lepszych...

Kostka alpejska

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kostka alpejska

Jest to wypiek, który cieszy się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE