Rozpływające się w ustach ciasto o smaku czekoladowo-kawowym, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. To propozycja dla czekoladoholików takich jak ja. Szybkie i łatwe w wykonaniu a jakie smaczne
Kostka czekoladowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Następnie dodajemy połączone ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (24x38cm), pieczemy ok. 15-20 minut. Studzimy.
Kawę mieloną zaparzamy w 200 ml wrzątku, przecedzamy, studzimy.
Krem: Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną masę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone i fusy z kawy.
Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy dżemem, następnie kremem. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone w kawie. Całość posypujemy kakao.
Komentarze