Kostka czekoladowo-kawowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rozpływające się w ustach ciasto o smaku czekoladowo-kawowym, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. To propozycja dla czekoladoholików takich jak ja. Szybkie i łatwe w wykonaniu a jakie smaczne

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    4 łyżki cukru,
    4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao

    Krem:
    100 g czekolady gorzkiej,
    300 ml śmietany kremówki,
    250 g serka mascarpone,
    2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    biszkopty,
    2 łyżki kawy mielonej,
    dżem z czarnej porzeczki,
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kostka czekoladowo-kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Następnie dodajemy połączone ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (24x38cm), pieczemy ok. 15-20 minut. Studzimy.

    Kawę mieloną zaparzamy w 200 ml wrzątku, przecedzamy, studzimy.

    Krem: Śmietanę podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną masę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone i fusy z kawy.

    Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy dżemem, następnie kremem. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone w kawie. Całość posypujemy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować