Czekoladowo - orzechowa kostka

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Maślane herbatniki przełożone kremem orzechowo-czekoladowym z dodatkiem orkiszowych chrupek, masłem orzechowym i delikatną pianką na bazie kremówki. Ciasto najsmaczniejsze na drugi dzień. Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Herbatniki maślane 1 duże opakowanie

    masło orzechowe mały słoiczek

    orzechy nerkowce siekane 1/2 szklanki

    chrupki orkiszowe 1 szklanka

    śmietana 200 ml.

    czekolada gorzka 200 gram

    czekolada mleczna 100 gram

    żelatyna deserowa 1 opakowanie

    2 jajka

    krem czekoladowo-orzechowy np. nutella
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Czekoladowo - orzechowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, do rozpuszczonej czekolady dodaję nutellę ,mieszam odstawiam z ognia wbijam jajka i energicznie mieszam.Masę dzielę na pół.Do pierwszej masy dodaję chrupki orkiszowe.
  • 2. Śmietanę ubijam na sztywno,delikatnie po łyżce dodaję ostudzoną drugą połowę masy czekoladowej.Na koniec dodaję żelatynę .
  • 3. Wykonanie :
    - warstwa herbatników
    - masło orzechowe
    -warstwa herbatników
    -masa czekoladowa z chrupkami
    -warstwa herbatników
    -masa czekoladowa z śmietaną
    posiekane orzechy
  • 4. Ciasto schłodzić .
  • 5. 30 minut przed podaniem wyjąć z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować