Kostka bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD KAKAOWY:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach około 23x35 posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao i miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.
Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, nasączyć kawą z likierem. Posmarować powidłami.
2.KREM BUDYNIOWY:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym.
gdy mleko zacznie kipieć wlać mieszankę mleka, żółtek i mąki, jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Po wymieszaniu zagotować. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić, najlepiej w chłodnym miejscu.
Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając, dodawać, w krótkich odstępach czasu, po łyżce ostudzony budyń.
3.ZŁOŻENIE CIASTA:
Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Wyłożyć na krem kawowy i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem chwilę ocieplić w temperaturze pokojowej.
Porady
Kawy trzeba dodać tyle co w przepisie, jeśli dodamy więcej krem będzie gorzki.
Komentarze