Kostka bananowa

  • wyświetlono: 396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto z kremem budyniowym o smaku kawowym, bananami, udekorowane bitą śmietaną.

IMG_20190816_115618
  • 20 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

SPÓD KAKAOWY:
50g masła
3 łyżki kakao
1 łyżka miodu
125ml mleka
2 jajka
100g mąki
100g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
1/2 szklanki zaparzonej kawy
2 łyżki likieru kawowego - opcjonalnie

KAWOWY KREM BUDYNIOWY:
700ml mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
250g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru

DODATKOWO
100g powideł śliwkowych
1kg bananów
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki kakao
400ml zimnej śmietanki kremówki 36%
1/3 szklanki cukru pudru
2 opakowania śmietan fix
60g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka bananowa

  • 1. SPÓD KAKAOWY:
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach około 23x35 posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao i miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.
    Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
    Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, nasączyć kawą z likierem. Posmarować powidłami.
  • 2. KREM BUDYNIOWY:
    Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym.
    gdy mleko zacznie kipieć wlać mieszankę mleka, żółtek i mąki, jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Po wymieszaniu zagotować. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić, najlepiej w chłodnym miejscu.
    Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając, dodawać, w krótkich odstępach czasu, po łyżce ostudzony budyń.
  • 3. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao.
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
    Wyłożyć na krem kawowy i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem chwilę ocieplić w temperaturze pokojowej.

Porady

Kawy trzeba dodać tyle co w przepisie, jeśli dodamy więcej krem będzie gorzki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladabananymąkakawapowidła śliwkowecukier puderśmietanka 36

Komentarze

Podobne przepisy

kostka górska

Dodane przez: justgirl1987

Kostka górska

Uwielbiam to ciacho. Oryginalna...

a

Dodane przez: Aninka88

KOSTKA ALPEJSKA

efektowne ciasto przełożone masą...

Kostka hiszpańska

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kostka hiszpańska

Pyszne i bardzo popularne ciasto,...

Kostka BANKIETOWA

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kostka BANKIETOWA

Bardzo smaczne ciasto, które ma...

kostka

Dodane przez: Anitka0804

Kostka truskawkowa

Pyszny wysoki i puszysty sernik...

kostka

Dodane przez: wwwilovebakepl

Kostka borówkowa

Przepis znajdziesz na ilovebake.pl

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE