Kostka bananowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z kremem budyniowym o smaku kawowym, bananami, udekorowane bitą śmietaną.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD KAKAOWY:
    50g masła
    3 łyżki kakao
    1 łyżka miodu
    125ml mleka
    2 jajka
    100g mąki
    100g cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    1/2 szklanki zaparzonej kawy
    2 łyżki likieru kawowego - opcjonalnie

    KAWOWY KREM BUDYNIOWY:
    700ml mleka
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250g miękkiego masła
    2/3 szklanki cukru pudru

    DODATKOWO
    100g powideł śliwkowych
    1kg bananów
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki kakao
    400ml zimnej śmietanki kremówki 36%
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 opakowania śmietan fix
    60g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD KAKAOWY:
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Formę o wymiarach około 23x35 posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao i miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.
    Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
    Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, nasączyć kawą z likierem. Posmarować powidłami.
  • 2. KREM BUDYNIOWY:
    Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym.
    gdy mleko zacznie kipieć wlać mieszankę mleka, żółtek i mąki, jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Po wymieszaniu zagotować. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić, najlepiej w chłodnym miejscu.
    Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając, dodawać, w krótkich odstępach czasu, po łyżce ostudzony budyń.
  • 3. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao.
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
    Wyłożyć na krem kawowy i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem chwilę ocieplić w temperaturze pokojowej.

Porady

Kawy trzeba dodać tyle co w przepisie, jeśli dodamy więcej krem będzie gorzki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować