Kostka alpejska

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Czekoladowy biszkopt z lekką masą bezowo - krówkową

  • 60 min

Składniki:


  • Biszkopt:

    - jajko - 2 szt
    - cukier - 2 łyżki
    - mąka pszenna - 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    - kakao - 1,5 łyżki



    Masa bezow0 - krówkowa:


    - masa krówkowa - 200 g
    - masło - 100 g
    - bezy - 100 g




    Masa śmietanowa:

    - śmietana 30% - 250 g
    - cukier puder - 1 łyżka
    - żelatyna - 2 łyżeczki



    Dodatkowo:

    - starta czekolada do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza Krówki

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Biszkopt :

    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

    Dodajemy żółtka, miksujemy.

    Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Delikatnie łączymy mieszając łyżką.

    Wylewamy do foremki( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C.

    Studzimy i delikatnie nasączamy słodką herbatą.






    Masa bezowo - krówkowa :

    Masło miksujemy dodając po łyżce masy krówkowej.

    Dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy.

    Wykładamy na upieczony biszkopt.




    Masa śmietanowa:

    Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy.

    Wlewamy do ubitej śmietany.

    Wykładamy na masę bezowo - krówkową.

    Delikatnie wyrównujemy.

    Posypujemy startą czekoladą.

    Wkładamy do lodówki do przegryzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krówki Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować