Korzenny sos tzatziki z pietruszką

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sos tzatziki z dodatkiem korzenia pietruszki i aromatycznych przypraw. Orientalne tzatziki to świetny dodatek do potraw i zakąsek.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy (250 g; po usunięciu miąższu z nasionami - 170 g)
    80 g obranej pietruszki korzeniowej
    3 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    400 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
    1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dip

Korzenny sos tzatziki z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenny sos tzatziki z pietruszką 1. Z ogórka wyciąć środek z nasionami, pozostałą część zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, wymieszać ze szczyptą soli i pozostawić na 10 – 15 minut.
    Jogurt przełożyć do miski. Pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dołożyć do jogurtu. Dodać posiekany czosnek, wsypać koperek i przyprawy korzenne. Ogórek osączyć z powstałego płynu i dołożyć do zawartości miski. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ogórek Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować