Sos z duszoną cebulą oraz dodatkiem przypraw korzennych. Przyjemnie aromatyczny i smaczny dodatek do różnego rodzaju potraw. Sos doskonale sprawdzi się wśród pyszności na wielkanocnym stole.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
300 g białej cebuli
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki majonezu
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
4 suszone jagody jałowca
2 całe goździki
1 łyżeczka cząbru suszonego
½ łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Korzenny sos cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obraną i posiekaną cebulę, jagody jałowca, goździki oraz cząber. Smażyć 10 min, często mieszając. Następnie wsypać cukier, wlać sok z cytryny i sos sojowy. Całość dusić ok. 5 min, mieszając. Z cebuli usunąć owoce jałowca i goździki, po czym pozostawić do wystudzenia.
Jogurt wymieszać z majonezem, dołożyć cebulę i ponownie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze