Korzenny sos cebulowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sos z duszoną cebulą oraz dodatkiem przypraw korzennych. Przyjemnie aromatyczny i smaczny dodatek do różnego rodzaju potraw. Sos doskonale sprawdzi się wśród pyszności na wielkanocnym stole.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g białej cebuli
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    4 suszone jagody jałowca
    2 całe goździki
    1 łyżeczka cząbru suszonego
    ½ łyżeczki cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki Sosy Majonez Dodatki

Korzenny sos cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korzenny sos cebulowy 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obraną i posiekaną cebulę, jagody jałowca, goździki oraz cząber. Smażyć 10 min, często mieszając. Następnie wsypać cukier, wlać sok z cytryny i sos sojowy. Całość dusić ok. 5 min, mieszając. Z cebuli usunąć owoce jałowca i goździki, po czym pozostawić do wystudzenia.
    Jogurt wymieszać z majonezem, dołożyć cebulę i ponownie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować