Sos tzatziki z pieczonym ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kiedy posmakowałam pieczonego ogórka, po prostu się zachwyciłam. Przygotowany z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz ziół, podany w formie sosu to świetne uzupełnienie jaj na twardo, pieczonych ryb podanych na zimno czy też kanapek.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ ogórka szklarniowego (160 g)
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1 łyżka majonezu
    250 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    po ½ łyżeczki suszonych ziół – natki kolendry, tymianku
    ¼ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sos tzatziki z pieczonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos tzatziki z pieczonym ogórkiem 1. Ogórka pokroić w ćwierćplastry, obrany czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej – przełożyć do naczynia. Wsypać suszone zioła, chilli, szczyptę pieprzu oraz wlać oliwę/olej - dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do formy (25 x 20) wyścielonej papierem do pieczenia i piec 15 min (180 st. C). Po wystudzeniu wymieszać z majonezem i jogurtem. Gotowy sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować