Kiedy posmakowałam pieczonego ogórka, po prostu się zachwyciłam. Przygotowany z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz ziół, podany w formie sosu to świetne uzupełnienie jaj na twardo, pieczonych ryb podanych na zimno czy też kanapek.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
½ ogórka szklarniowego (160 g)
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka majonezu
250 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
po ½ łyżeczki suszonych ziół – natki kolendry, tymianku
¼ łyżeczki chilli w płatkach grubo mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sos tzatziki z pieczonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka pokroić w ćwierćplastry, obrany czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej – przełożyć do naczynia. Wsypać suszone zioła, chilli, szczyptę pieprzu oraz wlać oliwę/olej - dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do formy (25 x 20) wyścielonej papierem do pieczenia i piec 15 min (180 st. C). Po wystudzeniu wymieszać z majonezem i jogurtem. Gotowy sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze