Śledzie korzenne

0 (0 ocen)

Śledzie w sosie pomidorowo - porowym o przyjemnym korzennym aromacie. Przekąska wręcz uniwersalna. Może zagościć na stole zarówno od święta, jak i w dzień powszedni. Polecam!

Składniki:

  • 12 filetów śledziowych a'la matjas (ok. 700g) - wymoczone

    Sos:
    1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400g)
    30 cm-owy kawałek pora
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki octu 10%
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    2 łyżki miodu
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw - imbiru, gałki muszkatołowej
    szczypta papryki ostrej mielonej
    przyprawy do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Śledzie korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie korzenne 1. Składniki przeznaczone na sos przełożyć do garnka.
  • Śledzie korzenne 2. Dusić ok. 30 min. Następnie wystudzić i ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
  • Śledzie korzenne 3. Śledzie pokroić na małe kawałki, dodać do sosu, wymieszać. Danie przygotować co najmniej 1 dzień przed spożyciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować