Śledzie korzenne

  • wyświetlono: 494 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Śledzie w sosie pomidorowo - porowym o przyjemnym korzennym aromacie. Przekąska wręcz uniwersalna. Może zagościć na stole zarówno od święta, jak i w dzień powszedni. Polecam!

P10

Składniki

12 filetów śledziowych a'la matjas (ok. 700g) - wymoczone

Sos:
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry (400g)
30 cm-owy kawałek pora
1/2 szklanki wody
3 łyżki octu 10%
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki miodu
po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw - imbiru, gałki muszkatołowej
szczypta papryki ostrej mielonej
przyprawy do smaku - sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie korzenne

  • Śledzie korzenne1. Składniki przeznaczone na sos przełożyć do garnka.
  • Śledzie korzenne2. Dusić ok. 30 min. Następnie wystudzić i ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
  • Śledzie korzenne3. Śledzie pokroić na małe kawałki, dodać do sosu, wymieszać. Danie przygotować co najmniej 1 dzień przed spożyciem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaprzystawkapaprykaporimbirśledziemiódWigiliaWielkanocświętaśniadaniekolacjasosboże narodzenieimprezagałka muszkatołowamatjasyprostena zimnopomidorowyw sosiepomidory z puszkiPostolej słonecznikowykorzennyporowypomidory konserwowe

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzik korzenny

Dodane przez: Kloruś

Śledzik korzenny

Śledzia możemy przygotować na setki...

image-1j9gnko

Dodane przez: JulkaTomeczek

Śledzie gajowego

Zrobiłam je na prośbę męża który...

Śledzie gajowego

Dodane przez: ewaeu

Śledzie gajowego

Moje świąteczne śledzie.

śledzie po kaszubsku

Dodane przez: agarybak76

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku najlepiej...

Śledzie gajowego

Dodane przez: 2milutka

Śledzie gajowego

Choć każda z nas ma swoje ulubione...

Tradycyjne śledzie w oleju

Dodane przez: rena123

Tradycyjne śledzie w oleju

Śledzie w oleju to nieodłączny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE