Śledzie korzenne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śledzie korzenne polecają się na wigilijny stół:-). U mnie zagoszczą na pewno.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350- 400 g śledzi a'la matias(u mnie zawsze trochę więcej około 500g)
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    2 łyżeczki mielonych goździków
    2 łyżeczki mielonej gałki muszkatowej
    2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    4 cm korzenia imbiru
    1 cebula
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie lub mleku około 3-4 godz. Trzeba kosztować bo śledzie są różne jedne mniej drugie bardziej słone. Następnie kroimy na mniejsze kawałki a cebulę w piórka. Do miski dodajemy śledzie cebulę stary imbir i przyprawy zalewamy olejem mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na około 2dni . Śledzie muszą być zakryte całkowicie olejem. Gdy smaki sie połączą śledzie są gotowe. Ja już następnego dnia kosztuje :-). SMACZNEGO

Porady

Tym razem nie mialam goździków ani ziela w proszku dlatego też dodalam je do moździerza i pokruszylam na miazgę. Ziela i goździków było po około 12szt. Jeśli nie lubimy zbyt korzennych można zmniejszyć składniki. Można też przygotować je z śledzi a'la matias gotowych w oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Imbir Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować