• Dla 6 osób
  • Łatwy

Kopytka pamięta każdy z dzieciństwa, podawane na kilka sposobów, na słodko, z sosami, jako dodatek do drugiego dania a także odpiekane na patelni ....

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg niedużych ziemniaków ugotować dzień wcześniej
    ok. 300 g mąki pszennej, użyłam luksusowej + trochę do posypania stolnicy
    2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 jajka

    do gotowania - ok. 3 l wody
    1 czubata łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki ugotowac dzień wcześniej

    następnego dnia przepuścić przez maszynkę na sitku drobnym może być makówka, albo zgnieść praską, dodać mąki i jajka zagnieść....

    w tym czasie wstawić wodę do gotowania posolić można dodać 1 łyżkę oleju bądź oliwy z oliwek,

    ciasto kopytkowe podzielić na kilka części, zrobić wałki i pociąć w ok 1 cm paseczki,

    wrzucać partiami na gotująca wodę jak tylko wypłyną na wierzch wyjmować do zimnej wody i odcedzić na druszlaku.

    Podawać z sosami bądź odpiekane na patelni...

Porady

można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować