Kopytka

4.5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pomysł na obiad z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    200 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
    1 duże jajko roztrzepane widelcem
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę.Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego jajko. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki 1,5 cm.Kopyta przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
    W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 2 minuty od momentu wypłynięcia). Wyławiamy łyżką cedzakową.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować